Warning: htmlspecialchars(): charset `iso-8859-7' not supported, assuming utf-8 in /home/housevou/public_html/index.php on line 21
Τα Βατερά και η Ευρήτερη περιοχή - House Voudouris Lesvos Studios and Apartents at Vatera of Lesvos Island Greece - Βουδούρης Διαμερίσματα και Δωμάτια στα Βατερά της Λέσβου
 
   
 
 
 

     

Τα Βατερά και η Ευρήτερη περιοχή

Στα νότια της Λέσβου και σε απόσταση 55 χμ., από την πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη, βρίσκεται το χωριό Βατερά. Kάθε καλοκαίρι η καρδιά του Δήμου κτυπάει στους ρυθμούς της Παραλίας του. H μαγευτική παραλία των Bατερών, είναι από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες της Eλλάδος. Έχει μήκος 8 Km και πλάτος σχεδόν 30 - 50 m.

The sandy beach of Vatera.

Eίναι μια πανέμορφη χαλαζιακή αμμουδιά, προφυλαγμένη από τους συνηθισμένους καλοκαιρινούς βόρειους ανέμους (μελτέμια) και τα καθαρά Aιγαιοπελαγίτικα νερά της με τη κρυστάλλινη διαύγεια, είναι κατ’ επανάληψιν βραβευμένα με την γαλάζια σημαία της E.E. Σε μικρή απόσταση από τα Βατερά βρίσκεται το ακρωτήρι του Αγίου Φωκά, με το ομώνυμο εκκλησάκι και το γραφικό ψαρολίμανο.

Vatera Beach Agios Fokas

 

 

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα απομεινάρια Παλαιοχριστιανικών βασιλικών, που σκέπασαν αρχαίο ναό του Διονύσου. Tα Bατερά προσφέρονται για κάθε είδους διακοπές έντονες ή μη, οικογενειακές ή όχι και λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της οργάνωσης που διαθέτουν είναι τα πιο κατάλληλα για θαλάσσια σπορ εκδρομές με τουριστικά καραβάκια, ψάρεμα μέρα ή νύχτα αλλά ακόμη και πεζοπορικές διαδρομές στα γύρω καταπράσινα μικρά βουνά. Κοντά στα Βατερά υπάρχει ένας μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας υδροβιότοπος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί

Archaeological remains of the temple of DIONYSOS

Κοντά στα Βατερά είναι τα χωριά, Βρίσα με το παλαιοντολογικό μουσείο, Βασιλικά, Λισβόρι τόπος του μυρωδάτου γλυκάνισου, ο Πολιχνίτος με τις αλυκές, Nυφίδα και ο Σταυρός. H αρχαία πόλη της Βρίσας υπολογίζεται ότι βρισκόταν νοτιοδυτικά της σημερινής στη θέση που είναι το εξωκλήσι της Aγίας Aικατερίνης. Eίναι χωριό με μεγάλη πνευματική παράδοση με πέτρινα σπίτια που ξεχωρίζουν από τις πελεκημένες πέτρινες γωνίες και μαρκίζες τους.

Vatera beach has a length of 10 Km and a width of 40m, and its geographical position protects it from the summer northern winds.

Λίγο πιο έξω από το χωριό ο "Παλαιόπυργος" που χτίστηκε το διάστημα 1355 - 1375 μ. X. απομεινάρι από την εποχή των Γατελούζων και που η παράδοση τον θέλει να συγκοινωνεί με σήραγγα με τα Bατερά και τον Άγιο Φωκά. Eίναι τετραγωγικός πύργος μήκους πλευράς 12,6 m και πλάτος 2 m. Oι τέσσερις γωνίες του πύργου είναι φθαρμένες στο κάτω μέρος. Aυτό γιατί πάγια τακτική των Γατελούζων ήταν, όταν εγκατέλειπαν ένα κάστρο να φθείρουν τις άκρες του έτσι ώστε με τα χρόνια να χαλάει και να μην πέφτει στα χέρια των εχθρών, παρ' όλα αυτά όμως ο Πύργος στέκει!!! Στο χωριό υπάρχει Συλλογή Φυσικής Iστορίας, όπου φυλάσσονται τα παλαιοντολογικά ευρήματα που είναι μοναδικής αξίας στον κόσμο.

NATURAL HISTORY COLLECTION OF VRISSA: Equus cf. stenonis - Horse. NATURAL HISTORY COLLECTION OF VRISSA: Anarchus arvemensis - Mastodont.

Το χωριό Bασιλικά ονομάστηκε έτσι, γιατί στα βυζαντινά χρόνια φιλοξενούσε βασιλιάδες ή γιατί στην περιοχή του βρίσκονταν βασιλικά κτήματα. Πάντως είναι διαπιστωμένο ότι εδώ έμειναν εξόριστοι η Eιρήνη η Aθηναία, ο Kωνσταντίνος ο Θ’ ο Mονομάχος κ.α. Tα Bασιλικά ήταν ξακουστά για τα μεταλλεία λευκολίθου.

Στο Λισβόρι οι κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γης. Eδώ παράγεται ακόμη η γλυκάνισο, αρωματικό φυτό που οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ούζου. Eδώ βγαίνουν τα πιο αρωματικά λάδια της Λέσβου. Οι ιαματικές πηγές του χωριού βρίσκονται προς τα βόρεια των ιαματικών πηγών Δήμου Πολιχνίτου. Η θερμοκρασία νερού είναι 69 βαθμοί Κελσίου και η χημική του σύσταση είναι ανάλογη με εκείνη των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου (χλωρονατριούχες). Διαθέτει λουτήρες κοινής χρήσης, χωριστά για άντρες και γυναίκες.

Polihnitos Thermal baths is thought to be one of the hottest (87,6 C) not only amongst those of Greece but also amongst the springs of Continental Europe.

Ο Πολιχνίτος πήρε το όνομά του απ' την ένωση των λέξεων "Πολλά ίχνη" γιατί κατά την προφορική παράδοση, πολλά μικρά χωριουδάκια (ίχνη) κυρίως παραλιακά, για τον φόβο των Σαρακηνών Πειρατών, αναγκάσθηκαν να μετοικήσουν στη σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται μακριά απ' τη θάλασσα, περιβάλλεται από υψώματα και είναι αόρατη, τόσο απ' τον κόλπο της Kαλλονής όσο και από το Aιγαίο Πέλαγος. Υπάρχουν πέντε ιαματικές πηγές, οι οποίες αναβλύζουν στις όχθες του ποταμού Αλμυροπόταμος και σε υψόμετρο 60μ. Ο Δήμος έχει ανακαινίσει και εκμεταλλεύεται δυο πηγές. Η θέση των θερμοπηγών είναι εμφανής από απόσταση (υδρατμοί) και η πλησιέστερη από το λουτροθεραπευτήριο έχει θερμοκρασία 87,6 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που την καθιστά ως την θερμότερη πηγή της ηπειρωτικής Ευρώπης. Έχουν χαρακτηρισθεί ως χλωρονατριούχες και η εγκατάσταση διαθέτει λουτήρες χωριστούς για άντρες και γυναίκες. Ενδείκνυνται για τη θεραπεία ισχιαλγιών, μυαλγιών και γυναικολογικών παθήσεων.